In het ateliergebouw vierkant zijn twee ateliers met vensters over de grote open watervlakte. In deze ateliers zijn de vensters zorgvuldig vormgegeven, het langgerekte atelier ligt verdiept in het landschap waardoor de kunstenaar daar lager staat en dezelfde hoogte heeft als de kunstenaars in hun boot. Hier wordt het licht weerkaatst in het atelier door het water, het venster is tegelijkertijd een plek waar de kunstenaar in het venster kan zitten, kijkend over het landschap. Het vierkante atelier heeft een volledig open hoek zodat er een groot panorama uitzicht ontstaat over het landschap. In de ruimte is er tevens de mogelijkheid voor de kunstenaar om zich terug te trekken naar de hogere verdieping. De overige vensters boven ooghoogte in beide ateliers geven zicht op de veranderende wolkenluchten en zorgen voor verschillende lichtcondities.